You are here

Kako izabrati psa?

Šta ljudi vide u psima? Ako želite ljubimca koji će vas uveseljavati, provoditi sa vama vreme, igrati se i biti vam veran godinama, pas je pravi izbor za vas!

Pri izboru psa treba voditi računa o tome da li želite štene ili odraslog psa, ženku ili mužjaka, psa sa pedigreom ili mešanca?

Možda je mnogo pitanja i dilema odjednom ali kad jednom napravite izbor, neće vas boleti glava! Bitno je da budete potpuno svesni u šta ste se upustili.

Štene ili odrastao pas?

Ako odaberete štene, dobra stvar je da ga možete naučiti da se ponaša onako kako vi to želite i da ga naučite kućnom redu, ali istovremeno trebate uložiti mnogo truda i energije jer štencu treba dobar i strpljiv učitelj. Ukoliko odlučite da uzmete odraslog psa, morate biti svesni da je on već formiran karakter, da on već ima svoje stečene navike (sa mesta odakle ga donosite) i da će prevaspitavanje, ukoliko je neophodno, trajati dugo. Takođe, sa njim treba biti strpljiv jer ni njemu nije lako da se prilagodi novom domu i gospodarima.

Ženka ili mužjak?

Kod izbora polova, mišljenja su podeljena. Jedni misle da su ženke bolje za trening i odgajanje jer su umiljatije od mužjaka, dok mužjaci znaju da budu agresivni. S druge strane, neki misle da ženke umeju da budu prilično posesivne prema okolini (traže mnogo pažnje) ili pak nezavisne i nezainteresovane.

Kod nekastriranih pasa, bez obzira da li je reč o mužjacima ili ženkama, problemi nastaju u sezoni parenja. Mužjaci tad umeju da budu neposlušni i da odlutaju preko ograde u potrazi za ženkama, dok ženke mogu biti teške za kontrolisanje u vreme parenja, i mogu biti skotne a da vi niste ni znali kada se sparila…

Rasni pas ili pas bez pedigrea?

Sve ima svoje, pa razmislite sa čime biste se lakše mogli izboriti! Ako se dvoumite da li da uzmete rasnog psa ili mešanca, zamislite o svojim očekivanjima i mogućnostima. O rasnim psima (čistokrvnim, sa pedigreom) možete naći gomilu podataka o njihovom katakteru, ponašanju, navikama, genetici i možete da steknete sliku o njima. Karakter mešanaca će zavisiti od genetike, odnosno od toga da li su dominatniji geni majke ili oca.

I još jedna bitna stvar, gde nabaviti psa?

Ukoliko želite psa sa pedigreom, najbolje vam je da posetite neku od odgajivačnica. Ukoliko vam je draži mešanac, naš sajt ima rubrikumali oglasi u kojima ćete naći divne ljude koji imaju štence na poklon. Takođe, svaki grad ima prihvatilište ili azil za napuštene pse. Oni nisu krivi što su tamo, krivi su neodgovorni vlasnici koji nisu vodili dovoljno računa o njima i izbacili ih na ulicu. Ukoliko uzimate psa iz azila, učinili ste dobro delo i budite sigurni da će pas biti sretan što ste ga izabrali, samo nemojte odmah da uzmete prvu kucu koja Vam se svidi... možda će Vam ipak biti bolji ljubimac onaj jazavičar koji tužan sedi u ćošku kaveza. Malo se poigrajte sa nekoliko njih i vaše srce će brzo doneti pravu odluku.

Nadamo se da smo Vam dali barem neke smernice i olakšali ne tako lak izbor.